Ексклюзив

В курсі з Maanimo: аналіз і прогноз курсу валют 8 – 22 лютого

14 Травня 2021
Aleksej Karyi Читать на русском

Минулий тиждень ознаменувався для фінансового ринку України легким падінням американської валюти. Причиною тому став раунд переговорів з МВФ, що завершився невдачею, оскільки Україна не змогла виконати жодної із заявлених умов для отримання траншу. Українські банкіри та експерти, спеціально для Maanimo, аналізують коливання курсу валют і роблять прогноз поведінки ринку на наступний тиждень.

Оксана Чепіжко, фінансовий експерт, виконавчий директор «Асоціації захисту банків», співзасновник громадської організації «Re: Старт»:

З самого початку лютого гривня зміцнювалася, хоч і на минулому тижні незначно просіла. Але все ж великого падіння курсу очікувати не варто. Для цього є відразу кілька причин: Мінфін вже традиційно привернув валюту за рахунок розміщення облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), в той же час попит на долари знижується. Також не варто забувати, що перед посівною підприємства збільшили продаж валюти, а аграрії та інші експортери отримують високі експортні виручки.

Важливо, що перекази заробітчан (а це, як відомо, поряд з кредитами і експортом одне з головних джерел поповнення валюти в Україні), не дивлячись на карантин і обмеження на пересування, залишаються на високому рівні. У 2020-му вони сягнули 12,2 млрд доларів, що на 1,56% більше, ніж роком раніше.

Що до НБУ, то на сьогодні, 15 лютого, Національний банк України встановив офіційний курс долара на рівні 27,84 грн за долар, це на копійку більше, ніж в попередній банківський день. В силу всього вищесказаного, на найближчий тиждень не очікується значної зміни курсу американської валюти до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися в найближчі сім днів близько 27,8 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися в розрізі 27,7-27,9 грн.

Иосуб

Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі:

За минулий тиждень курс долара до гривні помітно виріс на всіх сегментах валютного ринку на 0,3-1,1%.

Так, з минулого понеділка офіційний курс долара США, встановлений НБУ, зріс з 27,77 до 27,84 грн (+ 0,3%). Попит/пропозиція долара на міжбанку, за даними компанії «УкрДілінг», за цей же час зросли з 27,64/27,66 до 27,94/27,96 грн (+1,1%). Середні курси купівлі/продажу готівкового долара в банках за тиждень виросли з 27,64/27,86 до 27,82/28,07 грн (+0,7%/+0,8%). При цьому спред між середньою продажем і середньої покупкою розширився з 0,8% до 0,9% за рахунок більш швидкого зростання курсу продажу в порівнянні з покупкою.

Причина розвороту гривні від зміцнення до зниження – раунд переговорів з МВФ, що завершився невдачею Україна не змогла виконати жодне з узятих на себе зобов’язань. Йдеться і про пільги, що збереглися при оплаті населенням газу, і про відсутність прогресу в боротьбі з корупцією. Новий раунд переговорів може початися не раніше березня, і, відповідно, новий транші кредиту, за найсприятливішого результату, може прийти не раніше літа.

Цього тижня ми очікуємо зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень поблизу 28,2 грн, а готівковий долар в банках буде торгуватися поблизу 28,0/28,3 грн.

Наталя Шишацька, начальник Управління Forward Bank:

Психологічний вплив на поведінку ринку надав підвищений попит на долари США на початку цього тижня, який був підкріплений відсутністю продажів з боку великих експортерів, що сприяло невеликому зниженню курсу гривні.

Однак успішне розміщення ОВДП на аукціонах Мінфіну, а також зростаючий портфель ОВДП нерезидентів, який виріс за цей тиждень на 3 млрд грн, дають підставу припускати, що на наступному тижні гривня відіграє свої позиції. Цьому сприятиме і оплата податку до бюджету, яка буде проходити на наступному тижні.

Євгенія Ахтирко, аналітик Concorde Capital:

Динаміка курсу минулого тижня була вкрай неоднорідною. У понеділок-вівторок курс стрімко знижувався, досягнувши найнижчої позначки за останні п’ять місяців. Перешкоджаючи надто швидкому зниженню курсу, Нацбанк виходив на міжбанківський ринок з покупкою валюти. Обсяг купівлі валюти Нацбанком на минулому тижні склав 110 млн дол. США (в порівнянні з 90 млн дол. США тижнем раніше).

У середу ситуація на ринку почала змінюватися і курс пішов вгору. Протягом середи-п’ятниці ринок практично повністю відіграв зниження курсу в перші два дні тижня. Незважаючи на стрімке зростання курсу, НБУ з продажем валюти не виходив. Не виключено, що деякі великі гравці ринку використовували коливання курсу протягом тижня для проведення спекулятивних операцій. Вони могли купувати валюту під час зниження курсу, а потім починали розігрівати ринок, штовхаючи котирування вгору, і продавали валюту на більш високих значеннях.

На поточному тижні динаміка курсу буде багато в чому залежати від того, наскільки значимою для ринку виявиться новина про провал переговорів уряду України з МВФ. Швидше за все, учасники ринку, які бажають бачити курс на більш високих відмітках, будуть використовувати цей психологічний фактор для посилення девальваційного вектору на ринку.

Залишіть коментар

Коментарі