Ексклюзив

В курсі з Maanimo: аналіз і прогноз курсу валют 18 січня – 1 лютого

13 Травня 2021
Aleksej Karyi Читать на русском

Останній тиждень січня приніс фінансовому ринку України подорожчання долара. Курс плавно кинувся вгору, і причина всього одна – реакція МВФ на рішення українського уряду встановити державне регулювання ціни на газ, однак і цей момент не завадить Україні отримати черговий транш за програмою stand-by. Українські банкіри та експерти, спеціально для Maanimo, аналізують коливання курсу валют і роблять прогноз поведінки ринку на наступний тиждень.

Оксана Чепіжко, фінансовий експерт, виконавчий директор «Асоціації захисту банків», співзасновник громадської організації «Re: Старт»:

В Україні останній тиждень січня запам’ятається подорожчанням долара. Один з основних факторів – результати переговорів з МВФ. У Фонді незадоволені рішенням знизити тарифи на газ, тому переговори можуть затягнутися. І якщо кредитор публічно про це заявить, сама новина може змінити попит на валюту і привести до девальвації гривні. Логічно, що рішення по тарифам на газ ускладнило переговорний процес, проте це не завадить отримати кредит. Можливо, терміни трохи затягнуться, проте ситуація не буде критичною. Тому поки курс не буде сильно лихоманити.

У той же час торги по прибутковості нових ОВДП між потенційними інвесторами і Мінфіном загостряться. Від того, як пройде аукціон цього вівторка, багато в чому буде залежати, як потім поведуть себе ресурсний і валютний ринки.

На сьогодні ж Національний банк України встановив офіційний курс на рівні 28,16 гривень за долар. Курс знизився на 9 копійок в порівнянні з попереднім банківським днем. У найближчі ж сім днів картина сильно не зміниться: можна очікувати помірне зростання курсу долара до гривні. Американська валюта на міжбанку буде торгуватися поблизу 28,4 грн, а готівковий долар буде торгуватися в розрізі 28,15-28,35 грн.

Иосуб

Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі:

За минулий тиждень курс долара до гривні на різних сегментах валютного ринку змінився незначно і різноспрямовано, поки офіційний курс долара ще ріс, на інших сегментах ринку він стояв на місці або знижувався.

Так, з минулого понеділка офіційний курс долара США, встановлений НБУ, зріс з 28,05 до 28,16 грн (+ 0,4%). Попит/пропозиція долара на міжбанку, за даними компанії «УкрДілінг», за цей же час знизилися з 28,23/28,26 до 28,15/28,17 (-0,3%). Середні курси купівлі/продажу готівкового долара в банках за тиждень змінилися з 28,10/28,34 до 28,10/28,30 (- / – 0,1%). При цьому спред між середньою продажем і середньої покупкою скоротився з 0,8% до 0,7% за рахунок зниження курсу продажу при незмінній покупці.

Цього тижня ми очікуємо незначне зниження курсу долара до гривні на міжбанку при збереженні курсів на готівковому ринку. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень поблизу 28,1 грн, а готівковий долар в банках залишиться поблизу 28,1/28,3 грн.

Євгенія Ахтирко, аналітик Concorde Capital:

Схоже, що на минулому тижні на міжбанківському валютному ринку було зроблено декілька спроб розігріти курс. Деякі учасники могли використовувати коливання курсу для спекулятивних угод. Зокрема, після зниження курсу у вівторок до 28,15 грн/дол. США, в середу-четвер курс почав стрімко зростати і підібрався до позначки 28,30 грн/дол. США.

Ймовірно, такі коливання були використані учасниками, які скористалися можливістю купити валюту за нижчим курсом, щоб надалі продати її на тижневих максимумах. Слід зазначити, що учасники ринку, які брали участь в такого роду угодах, були досить обережні і змогли зупинити зростання курсу без втручання Нацбанку. На наш погляд, «справедливий» курс міжбанку минулого тижня був біля позначки 28,15 грн/дол. США.

Юрій Задоя, Голова Правління Конкорд Банку:

Спочатку зростання, а потім зниження курсу готівкового долара минулого тижня було значною мірою відображенням руху котирувань на міжбанківському валютному ринку. Активна пропозиція безготівкового долара банками з іноземним капіталом та експортерами призвела до зниження його котирувань, що не могло не позначитися на курсах купівлі та продажу готівкової валюти в касах банків.

Минулого тижня на курс значно впливали продажі валюти нерезидентами-покупцями ОВДП, закриття коротких валютних позицій банків, які не повірили в подальше зростання котирувань, а також деяке переважання пропозиції валюти над попитом, пов’язане з небажанням експортерів притримувати продаж на ринку, який «падав». Окрім цього, попит на валюту з боку імпортерів був не дуже високим.

Початок наступного тижня не принесе нам яких-небудь значних коливань. У вівторок і середу важливу роль у формуванні курсу долара будуть відігравати дії банків-нерезидентів і їхнє бажання продавати валюту для купівлі гривневих ОВДП у вівторок або бажання купувати валюту на отриману від Мінфіну в середу гривню (від погашення облігацій і виплати за ними відсотків). У другій половині тижня можливе невелике зростання курсу долара, пов’язане із закриттям валютних контрактів імпортерів і виплатами за відшкодуванням ПДВ. У цілому наступний тиждень не повинен принести нам сильних коливань курсу як у плані зростання, так і падіння курсу долара. Ми не очікуємо прориву котирувань за межі коридору 28,05/28,45 дол./грн. У разі ж наближення курсу до позначок 28,00 дол./грн або 28,50 дол./грн у ситуацію повинен втрутитися Нацбанк, який вийде з купівлею або продажем валюти відповідно.

Залишіть коментар

Коментарі