Ексклюзив

100К за 100 г: як побудувати бізнес на спеціях

12 Травня 2021
Yaroslav Rizhok Читать на русском
  1. Трішки історії
  2. Підзаголовок
  3. Мускатний колір маціс
  4. Кардамон
  5. Ваніль
  6. Шафран
  7. Корінь дикого женьшеню

Навіть саме нудне блюдо здатне вразити уяву, якщо у вас на кухні є спеції. Вони роблять смак більш насиченим, пікантні, додають гостроту, сприяють травленню і позитивно впливають на організм. Але є серед приправ свої «королі» – ці прянощі не кожен в житті може спробувати в силу їх надзвичайної дорожнечі. Зате ті, хто можуть собі це дозволити, готові викласти будь-які гроші заради грама сушених пелюсток. І схоже, це непогана ідея для бізнесу.

Maanimo зібрав ТОП найдорожчих спецій, які не просто мають унікальний смак, але і можуть принести вам цілий статок.

Трішки історії

Навіть коли стародавні люди тільки починали добувати вогонь, вже тоді вони приправляли свою їжу: змішували сире м’ясо з корінцями і плодами рослин. Звідти і починається відлік історії спецій і їх ролі не просто в людському житті, а й культурі багатьох народів.

Спочатку люди використовували в їжу тільки ті приправи, які виростали в їх регіоні. Але з розвитком торгівлі географія поширення спецій розширилася, зробивши їх найціннішим товаром.

Єгиптяни по праву займають одне з перших місць в світі по використанню приправ. Ще 5 тисяч років тому там активно використовували аїр, хоча сьогодні він частіше виступає як засіб з народної медицини.

У стародавньому світі торгівлею прянощами займалися в основному араби з Близького Сходу. Каравани верблюдів і ослів, які везли кассию, кардамон, імбир, корицю і коштовності, йшли по дуже небезпечним шляхом з Китаю, Індонезії або Індії.

Завдяки стрімкому розвитку товарообігу виникли столиці спецій: Карфаген, Олександрія, Венеція і Візантія. Сьогодні їх замінили Лондон, Нью-Йорк, Гамбург, Сінгапур і Роттердам.

Підзаголовок

Торгівля спеціями приносить мільйони доларів в рік, тому перш, ніж помістити їх на зберігання в величезні склади, спеції ретельно оглядають, а вже потім продають або відправляють на обробку та упаковку.

Лідером за популярністю є чорний перець, за ним стоять чилі і кардамон.

Найбільші виробники прянощів на сьогодні – Індія, Індонезія, Малайзія, Бразилія і Мадагаскар. Торгівля спеціями приносить значну частину доходу в економіку цих країн і розвиток бізнесу регіонів. І між іншим, історія знає багато прикладів того, як імперії билися в битвах тільки для того, щоб сьогодні на наших кухонних полицях стояли улюблені багатьма господинями баночки зі спеціями, а рецептори дивувалися новим смакам. Заради цього одні викладають шалені гроші за рідкісні рослини, а інші роблять на них успішний бізнес.

Мускатний колір маціс

Ціновий діапазон такий спеції дуже широкий і залежить від того, в якій формі її продають, – в пелюстках або в порошку. Ціна варіюється від 100 до 700 доларів за один кілограм.

Мускатний колір – це червона плівка, яку знімають з плоду мускатного дерева і висушують на дерев’яних пластах. Тобто вкрай обережна і делікатна робота, яку виконують виключно вручну.

Кардамон

Кардамон відомий людству ще з часів Вавилона. На глиняних табличках того періоду ця назва і було зазначено вперше. Кілограм цієї спеції коштує 350-400 доларів.

Вирощують його в багатьох країнах, але центральними постачальниками є Шрі-Ланка і Індія. Вважається, що ця приправа є ліками від усіх хвороб. Також кардамон має інше, більш народна назва – «цар спецій».

Ваніль

Ще однією найдорожчою спецією вважається ваніль. Один кілограм справжньою ванілі (в стручках) коштує десь 800 доларів.

Не всі знають, що ваніль – це недозрілий плід орхідеї. Але якщо піти травмувати свою домашню орхідею в надії знайти дорогий стручок, то успіх цієї операції малоймовірний. Адже пряністю вважаються плоди тільки одного виду орхідеї.

До того ж, якщо ваніль правильно зберігати, її запах зберігається до 40 років. А головний виробник і постачальник ванілі в світі – Мадагаскар.

Шафран

Ще в Середньовіччя за шафран люди були готові віддати цілий статок. Адже сама Клеопатра, яка знала толк в красі, часто приймала ванну саме з шафраном. А Олександр Македонський таким способом заліковував свої рани.

Один кілограм шафрану коштує 6 тисяч доларів. Найдешевшим прийнято вважати іранський шафран, його ціна теж не так низька – близько 400 доларів. Найдорожчий – іспанська. Справжній шафран продається виключно по грамах.

Корінь дикого женьшеню

Не так давно в списку найдорожчих спецій шафран обігнало інша рослина – дикий женшень, а точніше, його корінь. Тому що лише 30 грам стоять понад 100 тисяч доларів.

Відповідно, ціна одного грама складає близько 4 тисяч доларів. Чому бізнесмени продають цю спецію за величезними цінами? Вся справа в її рідкості, тому що на її пошуки йдуть не дні або місяці, а роки.

У рік з Китаю приходять лише 4 кілограми коренів дикого женьшеню. Також він занесений в міжнародну Червону книгу.