Ексклюзив

Кого шукають рекрутери: ТОП затребуваних професій в Україні

17 Травня 2021
Кристина Труфанова Читать на русском

Світ стрімко змінюється, якісь професії втрачають свою актуальність і стають незатребуваними, на зміну їм приходять інші, що відповідають вимогам сучасного ринку праці. Ким же сьогодні вигідно працювати в нашій країні і на яку зарплату можна розраховувати? Maanimo проаналізував дані популярних сайтів пошуку роботи в Україні і склав список професій, які будуть затребувані в 2021 році.

Ковідна лихоманка на ринку праці

У розпал пандемії український ринок праці зазнав істотних змін. На початку минулого року активність шукачів та роботодавців знизилася, але до кінця року поступово почала відновлюватися. Згідно з даними дослідження порталу Rabota.ua, найсильніше через карантинні обмеження постраждали галузі, пов’язані з громадським харчуванням, готельним бізнесом і подорожами. 70% компаній прийняли рішення про скорочення штату. «Відбулися легким переляком» галузі, пов’язані з IT, банкінгом і агросектором. Залишилися у виграші через карантин онлайн-магазини і, звичайно ж, фармацевтична галузь.

У зв’язку з переходом бізнесів з офлайна в онлайн, великим попитом у рекрутерів користувалися фахівці, що працюють у сфері продажів, а саме менеджери, торгові представники і оператори колл-центрів. Як змінилася ситуація в 2021 році?

Топ затребуваних професій у 2021-му

Проаналізувавши ситуацію на українському ринку праці, ми виділили найактуальніші професії поточного року, представники яких точно не залишаться без роботи.

Продажі

В 2021 році роботодавці шукають досвідчених фахівців з продажу, тому перші 4 позиції рейтингу сайту Rabota.ua за кількістю розміщених вакансій займають менеджери з продажу, продавці, торгові представники і оператори колл-центрів. Прикметно, що збільшилася кількість пропозицій віддаленої роботи, це і робить професію більш універсальною і стабільною. Вимоги залишаються тими ж – роботодавці хочуть бачити в своєму штаті досвідчених працівників, бажано з наявністю напрацьованої клієнтської бази. Що ж стосується рівня заробітних плат, то в середньому фахівець з продажу отримує від 13 тис. грн, все залежить від сфери, в якій здійснюються продажі.

Розподіл зарплат у сфері продажів за даними Rabota.ua

IT-фахівець

Жоден рейтинг, присвячений прибутковим і затребуваним професіям, не обходиться без працівників сфери IT. Популярність даної спеціальності під час пандемії цілком зрозуміла – левова частка комунікацій зараз здійснюється онлайн. Відповідно, щоб підтримувати цю інфраструктуру необхідні фахівці в сфері IT. Великим плюсом таких співробітників є добре знання технічної англійської, що дозволяє їм працювати не тільки на українському, а й на західному ринку.

Традиційно в топі найпопулярніших і затребуваних серед роботодавців професій в сфері IT залишаються PHP-програмісти, розробники додатків та ігор, Frontend розробники. Середні зарплати по Україні працівників сфери IT складають від 17 тис. грн і доходять до 66+ тис.

Розподіл зарплат у сфері IT за даними Rabota.ua

Медицина

Медпрацівники стали ще більш затребуваними в еру пандемії коронавірусу, хоча сфера охорони здоров’я завжди потребувала хороших кадрів. Цікаво, що вимоги роботодавців до медиків істотно змінилися: тепер недостатньо бути тільки хорошим лікарем, фахівець просто зобов’язаний мати високі навички роботи за комп’ютером, це вимога також все частіше зустрічається і серед державних медустанов. Приватні клініки також вітають знання здобувачем іноземних мов, а також просування себе як бренду в соціальних медіа. В топі професій тримаються стоматологи, косметологи, хірурги, сімейні лікарі, фармацевти, провізори, а також медсестри. Що ж стосується середньої зарплати, то медпрацівники в Україні отримують 11-15 тис. грн.

Розподіл зарплат у сфері медицини за даними Rabota.ua

Робочі спеціальності

Робітничі професії завжди були в дефіциті в нашій країні і особливо зараз, коли українці масово мігрують за кордон в пошуках більш високих зарплат і рівня життя в цілому. Більш того, молодь не прагне стояти біля верстата, а віддає перевагу роботі в офісі. Цікаво, що найчастіше соцпакет, який пропонують на фабриках і заводах, куди краще, ніж у тих же юристів, менеджерів і т. п. Звичайно ж, так буває в разі, якщо виробнича компанія належить закордонному холдингу. Найбільш часто роботодавці шукають сантехніків, електриків, слюсарів, плиточників, швачок, будівельників, а також автомеханіків. Середня зарплата в Україні варіюється від 10 до 20 тис. грн.

Розподіл зарплат у сфері робочих спеціальностей за даними Rabota.ua

Логістика

Ще один напрямок, який користується популярністю у роботодавців – логістика. Робота в цій сфері передбачає не тільки доставку товарів до пункту призначення, а й планування оптимального маршруту, пошук варіантів для скорочення фінансових і тимчасових витрат на транспортування, зберігання продукції і т. п. Оскільки сфера онлайн-торгівлі процвітає зараз як ніколи раніше, компанії мають велику потребу в послугах досвідчених логістів. Найбільш затребувані професії в даній сфері: менеджер з логістики, комірник, кур’єр, менеджер ЗЕД, а також водій. Середня зарплата фахівців вище представлених професій варіюється від 9 до 19 тис. грн.

Розподіл зарплат у сфері логістики за даними Rabota.ua

Digital-маркетинг

Щоб успішно продавати свої товари і послуги, потрібно вміти їх рекламувати на широку аудиторію. Локдаун чітко дав зрозуміти офлайн-бізнесу, що необхідно просувати свій бренд в соціальних медіа, освоювати нові діджитал-канали та завжди тримати руку на пульсі. Тому роботодавці мають гостру потребу в грамотних маркетологах, контекстологах, аналітиках, SEO-фахівцях, SMM-менеджерах і таргетологах, які гідно представлять бренд клієнта в цифровому світі. Середня зарплата фахівця рекламного відділу варіюється від 10 до 22 тис. гривень в залежності від кількості проектів, а також виконаного KPI.

Розподіл зарплат у сфері Digital-маркетинг за даними Rabota.ua

Найбільш високооплачувані професії в Україні

Ну а найбільш високооплачуваними фахівцями залишаються, звичайно ж, програмісти. За даними сайту Rabota.ua, до першої п’ятірки за рівнем середньої заробітної плати входять наступні професії:

  • Архітектор програмного забезпечення з зарплатою в 145 тис. грн
  • Senior C ++ Developer з зарплатою в 112 тис. грн
  • Senior Front-End Developer з зарплатою в 95 тис. грн
  • Magento-розробник з зарплатою в 95 тис. грн
  • Senior HTML Developer з зарплатою в 94 тис. грн

Пандемія вплинула на ринок праці, змусивши бізнес піти з головою в діджитал, тому представлені вище професії не втратять своєї актуальності і в наступному році.

Залишіть коментар

Коментарі