Ексклюзив

В курсі з Maanimo: аналіз і прогноз курсу валют 15 лютого – 1 березня

17 Травня 2021
Aleksej Karyi Читать на русском

Минулий тиждень ознаменувався для фінансового ринку України істотним зростанням американської валюти. Причиною зростання американської валюти сталанеготовность МВФ, як головного кредитора України, продовжувати співпрацю і виділяти фінансову підтримку країні. Українські банкіри та експерти, спеціально для Maanimo, аналізують коливання курсу валют і роблять прогноз поведінки ринку на наступний тиждень.

Оксана Чепіжко, фінансовий експерт, виконавчий директор «Асоціації захисту банків», співзасновник громадської організації «Re:Старт»:

В останній тиждень лютого вартість долара буде зростати, хоча і незначними темпами. Ймовірно, до початку весни долар досягне позначки в 28 грн/$.

Причиною зростання американської валюти стане неготовність МВФ, як головного кредитора України, продовжувати співпрацю і виділяти фінансову підтримку. Високий сукупний рівень боргу країни, який в 2021 році становить $90,26 млрд, чинитиме тиск на настрої міжнародних інвесторів.

Також не варто забувати, що завтра черговий аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Можна сказати, що за облігаціями зросла «черга» як з місцевих гравців, так і нерезидентів. І це незважаючи на обмеження по сумі в 500 млн гривень на 168 днів, на 1,5 млрд гривень на 343 дня і на 2 млрд на 476 днів, що може привести до зниження прибутковості цих паперів. Попит все одно високий.

Важливо, що НБУ залишиться в стороні, але готовий втрутитися в торги тільки в разі істотних коливань долара.

На сьогодні ж Національний банк України встановив офіційний курс на рівні 27,84 гривень за долар. Курс виріс менш ніж на 1 копійку в порівнянні з попереднім банківським днем.

Можна припустити, що на цьому тижні долар на міжбанку буде торгуватися поблизу 27,9 грн, а готівковий долар в діапазоні 27,8-28,0 грн.

Максим Пархоменко, старший аналітик Альпарі:

За минулий тиждень курс долара до гривні на різних сегментах валютного ринку змінився незначно і різноспрямовано. Гривня торгувалася у вузькому діапазоні 27.80-27.95. Загальне коливання гривні склало 25 копійок за тиждень.

З минулого понеділка офіційний курс долара США, встановлений НБУ, залишився на рівні в 27,84. Попит/пропозиція долара на міжбанку, за даними компанії «УкрДилінг», за цей же час знизилися з 27,93/27,94 до 27,90/27,91. Середні курси купівлі/продажу готівкового долара в банках за тиждень не змінилися і залишаються на рівні в 27,80/28,05. При цьому спред між середнім продажем і середньої покупкою скоротився з 0,8% до 0,7% за рахунок зниження курсу продажу при незмінній покупці.

Цього тижня ми очікуємо збереження поточної динаміки курсу долара до гривні на міжбанку при збереженні курсів на готівковому ринку. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень поблизу 27,80 грн, а готівковий долар в банках залишиться поблизу 27,85/28,00 грн.

Сергій Гнезділов, начальник департаменту по роботі на міжнародних ринках і грошового обігу АТ «АБ «РАДАБАНК»:

Нерезиденти збільшили гривневий портфель ОВДП на 2,8 млрд. грн., відповідно продавши на міжбанківському ринку 100 млн. доларів. Звичайно це дозволило курсу присісти, але так як НБУ припинив свої покупки, то курс змінився трохи, завершивши тиждень на 27,85.

Готівковий ринок завмер перед вихідними на 27,86/27,96.

Прогноз на цей тиждень на готівковому ринку – 27,80/28,05.

Євгенія Ахтирко, аналітик Concorde Capital:

На минулому тижні курс на міжбанківському ринку дрейфував в переважно вузькому коридорі між 27,85 грн/дол. США і 27,90 грн/дол. США. Спроби учасників ринку вивести курс як вище, так і нижче цього коридору не увінчалися успіхом. Нацбанк з інтервенціями на ринок не виходив, що вказує на те, що попит і пропозиція на ринку були врівноважені.

Залишіть коментар

Коментарі