Ексклюзив

Тренди на ринку венчурних інвестицій: чого очікувати в 2021 році?

17 Травня 2021
Aleksej Karyi Читать на русском

Минулий рік ознаменувався для ринку венчурного інвестування жорстким падінням, яке в деяких країнах досягло 70%. Однак пандемія не завадила ринку швидкими темпами вийти з кризового піке, і в основному за рахунок інвестування в проекти на пізніх стадіях, що забезпечило інвесторам високу прибутковість. Які тренди у венчурному інвестуванні залишаться з нами в 2021 році, і у що будуть вкладати свої гроші інвестори, про це Maanimo запитав у інвестиційних експертів.

В кінці минулого року акселератор 500 Startups провів опитування серед інвесторів по всьому світу, в якому ті відзначили найбільш привабливі для себе галузі для інвестування. Серед них опинилася медицина (46,2%), логістика (43,1%), productivity software (48,1%) і remote work solutions (41,2%).

За даними Rock Health, на тлі пандемії інвестиції в Digital Health-стартапи в США виросли на 91% — до $14,1 млрд в 2020 році. За даними CB Insights, глобальні інвестиції в охорону здоров’я додали 41% з минулого року і дорвалися до обсягу $80,6 млрд. Завдяки закриттю великих раундів біотехнологічними компаніями фонди стали інвестувати активніше. І під кінець 2020 роки ринок венчурних інвестицій в Європі показав зростання на 13%, а в США — майже на 15%, про що свідчать дані Pitchbook.

Що чекає український ринок?

Що ж стосується України, то 2020 рік став кризовим для всіх учасників ринку. Дана тенденція особливо добре простежується по операціях серед IT-компаній, прибуток за якими значно скоротився — з $658 млн в 2019 році до мізерних $167 млн в 2020-му. Однак є і позитивний момент — зросла кількість угод (хоча і з меншими чеками) з 25 транзакцій в 2019 році до 46 в 2020 році. Чого чекати інвесторам в 2021 році і які сфери будуть користуватися особливою популярністю у інвесторів?

«Складно виділити окрему область як найбільш популярну. Венчурні інвестиції ходять за проектами, а не сферами. Лідирують зараз проекти в сфері штучного інтелекту, віртуальної реальності, і геймингу. Це відносно нескладні сфери для запуску бізнесу, з низькою конкуренцією, і наявністю великого ринку. Для запуску не потрібна велика команда, легко можна масштабувати і зробити результат», — говорить Максим Пархоменко, аналітик Alpari.

Тієї ж думки і керуючий партнер Capital Times Сергій Гончаревич, який не тільки вважає, що майбутнє венчурного інвестування за IT-технологіями, а й сам інвестує в IT-продукти:

Я як фізична особа інвестую в IT-продукти і геймінг, а також дивлюся в окремі кейси в інших галузях».

У зв’язку з пандемією інвестори, в тому числі і в Україні, переключили свою увагу на проекти, пов’язані з екологією. Тому в 2021 році на хвилі популярності буде greentech, а також технології, пов’язані з розробкою ліків, поліпшенням якості життя і здоров’я людини. Сюди можна віднести додатки і сервіси, що дозволяють зробити ранню діагностику захворювань без візиту в лікарню, а також подальший розвиток проектів в сфері рітейлу і безконтактної доставки.

Тренди на ринку венчурних інвестицій

2020 рік показав світу, що багато індустрій повинні пройти через цифровизацию. Тому основним трендом 2021 року стане діджіталізація, щоб люди змогли повернутися до нормального життя незважаючи на соціальне дистанціювання і можливі локдауни. Цифровізація, а, відповідно, і гроші інвесторів будуть вливатися в проекти, пов’язані з медициною, сферою освіти, соціалізацією і індустрією розваг.

«Дані, їх обробка та аналіз — це тренд останніх років. За фактом, володіючи достатніми даними, можна згодовувати їх алгоритмам, які скажуть, що і як можна поліпшити. За рахунок цього можна покращувати багато процесів — від вирощування помідорів, регулювання транспортних потоків до аналізу взаємодії співробітників», — зазначив Максим Пархоменко.

Також, на його думку, фірми, які можуть на підставі такої експертизи поліпшити процеси в компанії, і цікавлять венчурних інвесторів. Чим цікавіші алгоритми застосовуються, тим цінніше стартап.

Сергій Гончаревич також вважає, що до трендам у венчурному інвестуванні в 2021 році можна віднести штучний інтелект, машинне навчання, лоукод ноукод проекти, а також віддалену роботу і навчання.

Інвестори будуть намагатися всіма силами скоротити ризики, а тому захочуть вкладати великі чеки тільки на пізніх стадіях в компанії, які мають стабільний дохід. Такий хід стане чудовою нагодою для вже працюючих компаній отримати інвестиції для зростання в нових реаліях, ну а стартапам доведеться ще сильніше доводити своє право на місце під сонцем.

Залишіть коментар

Коментарі