Ексклюзив

В курсі з Maanimo: аналіз і прогноз курсу валют 1–15 лютого

14 Травня 2021
Aleksej Karyi Читать на русском

Перший тиждень лютого приніс фінансовому ринку України зниження курсу валют і зміцнення гривні. Курс плавно кинувся вниз, і причина всього одна НБУ активно скуповував долар, входження нерезидентів в гривневі ОВДП і збільшення обсягу експортної виручки. Українські банкіри та експерти, спеціально для Maanimo, аналізують коливання курсу валют і роблять прогноз поведінки ринку на наступний тиждень.

Оксана Чепіжко, фінансовий експерт, виконавчий директор «Асоціації захисту банків», співзасновник громадської організації «Re:Старт»:

У лютому кількість покупців валюти скоротилася, але при цьому пропозиція залишилася на колишньому рівні. Плюс не варто забувати, що напередодні посівної, учасники ринку очікують великі продажу з боку аграріїв. Все це дозволяє зробити прогнози, що в останній місяць зими курс долара може опуститися нижче психологічної позначки в 28 грн/$.

Єдиний, хто може вплинути на коливання курсу – це Національний Банк України. Слід стежити за його «рухами», так як він є ключовим покупцем, здатним стримати зміцнення національної валюти.

На сьогодні ж НБУ встановив офіційний курс на рівні 27,77 гривень за долар. Курс знизився на 11 копійок в порівнянні з попереднім банківським днем.

Це дозволяє ще з більшою впевненістю припустити найбільш оптимістичний для гривні сценарій. На найближчий тиждень очікується помірне зниження курсу долара до гривні. Американська валюта на міжбанку може торгуватися поблизу 27,7 грн., а готівковий долар в діапазоні 27,6-27,8 грн.

Иосуб

Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі:

За минулий тиждень курс долара до гривні помітно знизився на всіх сегментах валютного ринку на 0,9-1,3%, обновивши мінімум з 16 грудня.

Так, з минулого понеділка офіційний курс долара США, встановлений НБУ, знизився з 28,13 до 27,77 грн (-1,3%). Попит / пропозиція долара на міжбанку, за даними компанії «УкрДилінг», за цей же час знизилися з 28,01 / 28,04 до 27,69 / 27,71 (-1,1% / – 1,2%). Середні курси купівлі / продажу готівкового долара в банках за тиждень знизилися з 27,99 / 28,18 до 27,68 / 27,91 (-1,1% / – 0,9%). При цьому спред між середньою продажем і середньої покупкою розширився з 0,7% до 0,8% за рахунок більш швидкого зниження курсу покупки в порівнянні з продажем.

За даними НБУ, інтервенції Нацбанку з купівлі валюти на міжбанку минулого тижня склали $ 90 млн. При цьому Нацбанк не проводив інтервенції з продажу валюти третій тиждень поспіль. В останні два тижні січня міжбанківський валютний ринок був збалансований, тому НБУ не виходив з інтервенціями. Всього з початку 2021 року НБУ купив на міжбанку валюти на $ 130 млн і продав на $ 20 млн. Таким чином чиста купівля валюти склала $ 110 млн. Валютні резерви НБУ на 1 лютого склали $ 28,821 млрд. Протягом 2020 року НБУ купив на міжбанку валюти на $ 4, 93 млрд і продав на $ 3,89 млрд. У минулому році чиста купівля валюти склала $ 1,038 млрд.

Цього тижня ми очікуємо зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень поблизу 27,5 грн, а готівковий долар в банках буде торгуватися поблизу 27,4 / 27,6 грн.

Наталя Шишацька, начальник Управління Forward Bank:

Зміцнення гривні на цьому тижні стало наслідком продовжуючогося тренда входження нерезидентів в гривневі ОВДП (за січень вони збільшили свій портфель на 10 млрд грн) – на цьому тижні портфель виріс на 3 млрд. І в цілому за прогнозами аналітиків очікується, що приріст за лютий досягне січневого обсягу приросту – 10 млрд. грн., а значить збільшення інвестицій в ОВДП з боку нерезидентів буде і далі надавати підтримку курсу гривні.

Також в цьому місяці зміцненню курсу гривні будуть сприяти такі чинники:

  1. Збільшення обсягу експортної виручки, внаслідок підвищення цін на основні експортні товари України;
  2. Початок підготовки до посівної – аграрії продаватимуть валюту для оплати поточних внутрішніх витрат, пов’язаних з посівною, а значить збільшать пропозицію валюти на МВРУ.

Євгенія Ахтирко, аналітик Concorde Capital:

Минулого тижня ревальваційний тиск на міжбанківському валютному ринку посилювався, курс послідовно знижувався кожен день. Пропозиція очевидно перевищувала попит, і в середу на міжбанку курс опустився нижче психологічної позначки 28 грн/дол. США. До кінця тижня зниження курсу прискорилося, і на ринок з покупкою валюти вийшов Нацбанк, щоб пригальмувати зниження курсу.

Швидше за все, посилення ревальваційного тиску пов’язане зі збільшенням притоку валюти від інвесторів-нерезидентів, які купують гривневі ОВДП. Раніше цей фактор нівелювався великою гривневою масою, викинутою на ринок в результаті величезних бюджетних виплат в грудні 2020 року. Очевидно, вплив цього фактора на ринок вже вичерпався і ревальваційні фактори стали домінувати. Також можна припустити, що попит на валюту з боку імпортерів як і раніше залишається слабким. У той же час, виручка основних експортерів країни останнім часом росла на тлі сприятливої ​​кон’юнктури на зовнішніх ринках.

На даний момент очевидних передумов до перелому тенденції на ринку немає. Швидше за все, тенденція до зміцнення буде зберігатися. У разі занадто швидких темпів зниження курсу, на ринок буде виходити Нацбанк з покупкою валюти.

Залишіть коментар

Коментарі