Ексклюзив

НБУ посилить вимоги до видачі споживчих кредитів: що зміниться для українців? – опитування банкірів

13 Травня 2021
Aleksej Karyi Читать на русском

З 1 липня 2021 року Нацбанк планує посилити вимоги до видачі споживчих кредитів, що цілком можливо позначиться на підсумковій вартості позик для населення, а також скоротить кількість діючих гравців на ринку. Як ці нові норми відіб’ються на роботі банків і чим вони обернуться для простих українців, про це Maanimo запитав у банкірів.

Володимир Солодкий, начальник Департаменту цифрового бізнесу Глобус Банку:

Зміна (підвищення вимог до капіталу) стосується беззаставних споживчих кредитів. Вони слабоеластичні до вартості, і ціна за такими кредитами залежить перш за все від вартості клієнта для залучення, рівня дефолтів і вартості фондування. Банки, які не мають запасу капіталу, будуть змушені зменшити портфелі таких кредитів.

Зараз банки переглядають плани на 2021-2022 з урахуванням нових вимог. Деякі будуть змушені обмежити видачі таких кредитів до збільшення капіталу, деякі – зможуть збільшити капітал і залишитися активними гравцями. У більшості банків є запас капіталу і вони не будуть змінювати свої бізнес-моделі, в т.ч. обсяги та вартість кредитів. 

Павло Маїк, заступник директора департаменту споживчого кредитування АТ «Кредобанк»:

Вплив посилених вимог щодо видачі споживчих кредитів на вартість кредитних продуктів насправді залежить від фінансового потенціалу банку, що такий продукт пропонує, та його капіталу.

Наприклад, якщо говорити конкретно про Кредобанк, то ми маємо достатню фінансову міцність для продовження готівкового кредитування у звичних обсягах, тому зміни, які будуть впроваджені, не сильно вплинуть на цінову політику банку.

Остаточна вартість продуктів готівкового кредитування  буде більше залежати не від вимог, а від ситуації на ринку готівкових кредитів та його кон’юнктури.

Максим Жук, начальник управління менеджмент-контролю департаменту фінансів UKRSIBBANK BNP Paribas Group:

Національний банк України поступово впроваджує передові європейські регуляції в Україні (зокрема, до вимог до капіталу банків), що позитивно позначається на стійкості банківської системи. При цьому досить часто НБУ використовує можливість встановлювати навіть більш жорсткі вимоги в порівнянні з базовими європейськими.

В даному випадку цільова ризикова вага споживчих кредитів в 150%, рівно в 2 рази, більше ваги в 75%, що використовується європейськими банками. Це збільшує вимоги до капіталу банків, що призведе в середньостроковій і довгостроковій перспективі до:

– меншого, ніж очікувалося раніше, зростання кредитування (при цьому це не обов’язково станеться саме в сегменті споживчого кредитування);

– меншого, ніж очікувалося раніше, зниження ставок за кредитами (або тарифів по іншим продуктам).

Євген Шайтанов, начальник управління продажів роздрібних продуктів АТ «Мегабанк»:

НБУ має на меті підвищення фінансової стійкості банків. Для цього регулятор запроваджує підвищені ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів банків, що призведе до збільшення регулятивного капіталу банків. Оскільки, перший етап підвищення капіталу до 125% відбудеться 1 липня 2021 року – українським банкам необхідно вже зараз розпочати пошук джерел поповнення регулятивного капіталу та розробити стратегію щодо обчислення вартості незабезпечених кредитів.

На сьогодні складно прогнозувати чи подорожчають банківські кредити та чи вплинуть ці зміни на відсоткові ставки за депозитами для населення. Цілком можливо, що вартість кредитів зросте, і в такому випадку банкам необхідно буде шукати нові підходи до залучення клієнтів на споживче кредитування. Адже, не зважаючи на попит кредитів серед українців, кредитоспроможність позичальників дуже низька. Цей фактор обов’язково необхідно враховувати банкам у своїх кредитних програмах.

Від себе маю зауважити, що ми зробимо все можливе, щоб клієнти  АТ «МЕГАБАНК» не відчули на собі негативного впливу від запланованих змін та продовжували користуватися всіма перевагами продуктів нашого банку.

Залишіть коментар

Коментарі