Ексклюзив

Інвестиції в крипту: скільки заробили українці за 2020?

13 Травня 2021
Aleksej Karyi Читать на русском

Інтерес до криптовалют продовжує зростати в усьому світі за рахунок девальвації валют, яка відбувається через глобальну економічну кризу. Звичайно ж, інвестори шукають альтернативні інструменти для збереження та примноження заощаджень. Maanimo розбирався, чи довіряють українці криптовалютам і скільки вони заробили в 2020 на цифрових інвестиціях.

Перспективи будуються на довірі

Криптоплатформа Paxful провела опитування і з’ясувала, що американська та українська молодь вважає криптовалюту найперспективнішим фінансовим інструментом, який в недалекому майбутньому перевершить фіатні гроші по прибутковості і надійності.

Результати опитування показали, що 43,6% респондентів вважають криптовалюти актуальним інструментом, особливо на тлі кризи, 26,4% упевнені в тому, що цифрові активи стануть реальною альтернативою світовим валютам. Проте третина опитаних поки не довіряє криптовалютам в повній мірі, оскільки вони не підкріплені матеріальними активами. Крім того, частина респондентів відлякує волатильність криптовалют, а деякі з опитаних просто не розбираються в цифрових валютах.

Аналітична компанія Chainalysis опублікувала дані, які свідчать про те, що за 2020 рік українці отримали 8 млрд доларів і відправили 8,2 млрд доларів в криптовалютах. Безумовно, поки ці цифри занадто малі в порівнянні з іншими країнами, де криптовалюти більш поширені і навіть легалізовані. Але і вони вказують на те, що українці стали більше довіряти криптовалютам і сприяти їх поширенню в нашій країні.

1024x683 Ukraine

Інтерес українців до криптовалют цілком зрозумілий, оскільки в січні вперше в історії ціна біткоїна перевищила позначку в $40 тис. Це означає, що біткоїн показав майже п’ятикратне зростання за рік, ще в початку 2020 він торгувався по $7 тис. за одну монету. Причин для зростання у першій криптовалюти було відразу кілька: падіння цін на нафту, новини про пандемію коронавірусу і нестійкість світової економіки, а також і той факт, що платіжна система Paypal анонсувала готовність з 2021 року приймати основні криптовалюти в якості платіжного засобу.

За прогнозами аналітиків Token Metrics, курс біткоїна може зазнати істотну корекцію і впасти до $14 тис. за одну монету, але в JPMorgan з такими прогнозами не згодні і пророкують до кінця 2021 року зростання криптовалюти до позначки в $146 тис. І це прекрасна новина для тих українців, які встигли придбати біткоїни по $7 тис. за монету.

Крипта легальна в Україні?

Ще в 2014 році Нацбанк офіційно розглядав криптовалюти як грошовий сурогат, який не має під собою реальну вартість, що унеможливлювало їх використання українцями в якості засобу платежу на території нашої країни. Більш того, центробанк наполягав на тому, що процес використання біткоїнів піддає кошти користувача небезпеці. Також НБУ акцентував увагу на тому, що при використанні криптовалют для покупки товарів і послуг тільки сам користувач несе відповідальність за здійснені операції і можливу, а також безповоротну втрату коштів.

kgp2wD5wE XSbMbZttd0Xe386RBom3Cp

Але все змінюється. 2 грудня 2020 року Верховна Рада прийняла в першому читанні закон «Про віртуальні активи», який легалізує в Україні галузь криптовалют, тобто підприємницький сегмент в цій сфері зможе працювати в білу. А це означає, що міжнародні криптокомпаніі зможуть реєструвати блокчейн-бізнес в Україні і працювати легально, криптовалюти отримають юридичний статус, Мінцифри буде регулятором ринку віртуальних активів, фінансовий моніторинг ринку віртуальних активів буде проводитися у відповідність з рекомендаціями FATF, і професійні постачальники послуг віртуальних активів повинні будуть проходити державну реєстрацію, після чого зможуть працювати в Україні легально.

Визнання на державному рівні технології блокчейна і одного з продуктів її реалізації – криптовалют, може істотно трансформувати українську економіку і сприяти побудові цифрової держави. Більшість передових країн вже активно експериментують з впровадженням блокчейна в сферах державної і економічної діяльності.

Регуляція криптовалют у світі

Настороженість, з якою фінансисти і державні органи в усьому світі відносяться до цифрових активів, цілком зрозуміла. Незважаючи на передові технології, криптовалюти були і залишаються загрозою традиційним фінансовим системам. Вся справа в тому, що криптомонети не емітуються центробанками і, відповідно, не можуть ними контролюватися. Створення біткоїну відбувається шляхом складних математичних обчислень, і ці завдання вирішує спеціальне програмне забезпечення, тому уряди країн ніяк не можуть вплинути на вартість криптомонет.

picture2 kurs bitkoina ruh 350896 p0

Визначення правового статусу криптовалют – питання досить складне і спірне, тому в різних країнах легалізація крипти проходить по-різному. Одні держави визнають її як засіб оплати товарів і послуг, інші – як фінансовий актив, а треті – і тим, і іншим відразу. Можливо, вже в недалекому майбутньому такий підхід і досвід інших країн дозволить виробити узгоджену міжнародну позицію щодо питання регулювання ринку віртуальних активів.

Безумовно, більш за всіх на шляху до легалізації криптовалют просунулися країни Європи і США. Цифрові валюти в тому чи іншому вигляді офіційно дозволені у Великобританії, Швеції, Нідерландах, Данії, Австралії, Канаді, США, Японії і Південній Кореї.

Європейський центральний банк уже задумався про запуск цифрової валюти (CBDC), Міністерство цифрової трансформації України також планує запустити в країні цифрову валюту центрального банку, яка буде базуватися на блокчейні криптовалюти Stellar. Ну а багато великих корпорацій вже в цьому році планують почати тестування власних стейблкоїнів. А це означає, що рано чи пізно криптовалюта стане таким же звичним для українців засобом здійснення платежів, як і гривня.

Залишіть коментар

Коментарі