Ексклюзив

Про-рух: аналіз ситуації на ринку палива 24 вересня – 1 жовтня

13 Травня 2021
Aleksej Karyi Читать на русском

Минулий тиждень для ринку палива ознаменувалася стабільним і плавним рухом у бік зниження по всіх позиціях. В цілому по бензину і дизельному паливу.було несуттєве падіння цін, а газ показав підвищення позицій. Найбільше на відкат позицій вплинуло зростання цін на кордонах через підвищення нафтових котирувань і девальвація гривні.

Maanimo проаналізував ситуацію на українському ринку палива минулого тижня, а також дізнався, що про це думають експерти.

Бензин

Роздрібні ціни на бензин на минулому тижні показали незначне і несуттєве зниження.

За період з 24 вересня по 1 жовтня середня ціна бензину А-95 знизилася всього на 5 копійок (-0,22%) з 23,60 грн/літр до 23,55 грн/літр. Таким чином, ціна на бензин А-95 показує тенденцію на подальше зниження, можливо і не суттєве.

92-й бензин також не став винятком і впав в ціні на 1 копійку. За літр на сьогоднішній день просять 21,97 грн/літр, хоча ще тиждень тому ціна становила 21,96 грн/літр (-0,05%).

95

Дизель

Дизельне паливо не стало винятком і теж весь минулий тиждень показувало стабільне падіння. Середня ціна за тиждень впала на 1 копійку (-0,04%): з 22,67 грн/літр до 22,66 грн/літр.

Газ

Автогаз змінив вже давно визначений курс на зниження вартості. Зараз ціна за літр газу становить 12,10 грн, хоча ще минулої п’ятниці за літр просили 12,09 грн. Таким чином, за тиждень цей вид палива зросла в ціні на 1 копійку (+0,08%).

Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея»:

За останній тиждень істотних змін на ринку нафтопродуктів не сталося. Практично у всіх областях ціни на бензин, дизельне паливо і скраплений нафтовий газ залишилися незмінними. Це пояснюється стабільним попитом на нафтопродукти, досить великими запасами і відсутністю будь-яких ризиків крім уже звичних

Звичними ризиками є очікуване зростання цін на кордонах через підвищення нафтових котирувань і девальвація гривні, яка нехай незначними темпами, але відбувається вже протягом цілого місяця.

Якщо ці тенденції збережуться на наступному тижні, то не виключено, що хтось із імпортерів ризикне підвищити ціни на традиційні 50 копійок на літрі. Якщо таку ініціативу проявить хтось із трейдерів, то багато його колег підтягнуться за лідером. Економічні обгрунтування для підвищення цін є, потенціал для зростання цін вже становить понад 50 копійок. Все залежить від того, чи ризикне хтось стати лідером в подорожчанні.

Максим Пархоменко, аналітик Альпарі:

За підсумками минулого тижня ціни на паливо утримують нейтральні позиції і не ізененівшісь в ціні. Дизель утримує середню ціну на колишньому рівні в 22.35 гривень за літр, 95 бензин – 23.00, а автогаз 12.00.

Чи не дивляться на зниження курсу гривні, ціни на паливо залишаються стабільними за рахунок зниження цін на нафту не світових ринках. У той же час фактор зниження експортних цін втрачає свою силу і найближчим часом перестане підтримувати ціну палива.

При стабілізації курсу гривні на поточних рівнях ціни на паливо мають потенціал для зниження на 20-30 копійок. Але з огляду на ризики імпортери зможуть перейти до зниження цін тільки при більш тривалому періоді стабілізації курсу. Але якщо гривня продовжила своє до 28.50 ціни на паливо мають потенціал зростання ще на 10-15 копійок.

Залишіть коментар

Коментарі