Ексклюзив

Нові порядки: що змінить для українців осінь-2020?

13 Травня 2021
Aleksej Karyi Читать на русском

Щоосені український уряд готує для громадян нововведення щодо перегляду тарифів на комунальні послуги, зміни в законодавстві для представників малого та середнього бізнесу та інше. У цьому році нові правила стосуються ще й адаптивного карантину. Maanimo розбирався, до чого готуватися українцям (і навіть гостям країни), які ключові події відбудуться цієї осені, і як це відіб’ється на житті і добробуті населення.

Комунальні тарифи

З 1 жовтня українцям варто готуватися до традиційного підвищення комунальних тарифів. У Мінекоенерго його пов’язують з Меморандумом, який Україна підписала з МВФ. Саме з цієї причини гряде підвищення цін на електроенергію майже в два рази – з 0,9 грн до 1,68 грн. Уряд заявляє, що тарифи не переглядалися з 2017 року, але ось в регіонах все далеко не так райдужно, оскільки місцева влада встановлює свої цінники на послуги.

Підвищення торкнеться і тарифу на холодну воду, вона подорожчає на 22%. Причиною подорожчання уряд називає зростання зарплат співробітників і підвищення вартості витратних матеріалів. Нові тарифи поки знаходяться на узгодженні у місцевої влади.

Подорожчає восени і газ, в жовтні-листопаді вартість блакитного палива для населення буде варіюватися від 5,4 до 7 грн за кубічний метр. Очікується, що тарифи на газ будуть і далі дорожчати на увазі зростання цін на європейських хабах.

З настанням опалювального сезону також варто очікувати подорожчання тарифів на тепло приблизно на 15-16%, оскільки вони безпосередньо залежать від вартості газу. Експерти вже підрахували, що в жовтні за опалення однушки доведеться викласти близько 1100 грн, в грудні ж вартість підскочить до 1200-1300 грн в місяць. Примітно, що кожен місяць тариф на опалення буде змінюватися.

Зміни в готівковому обігу

З 1 жовтня Нацбанк планує вивести з обігу цілу серію монет і паперових грошей. Про це в ході прес-конференції заявив заступник голови НБУ Олексій Шабан. Це означає, що українцям потрібно швидше позбутися від монет номіналом 25 копійок, а також банкнот номіналом 1 гривня старих зразків, які були введені в обіг з 2003 року. З 1 жовтня вони перестануть бути платіжним засобом і прийматися магазинами, кафе, ресторанами і т.д.

Крім того, Нацбанк планує активно виводити з обігу банкноти номіналом 1 і 2 гривні, а також гривневі монети, випущені в 1996 році, і замінювати їх на відповідні монети зразка 2018 року.

Касові апарати для ФОП

З 1 жовтня підприємцям доведеться розщедритися на придбання касових апаратів. Цей скандальний закон все-таки вступає в силу для ФОП-єдинників 2-4 групи, який потрапляють під такі критерії:

  • надають послуги або реалізують товари через інтернет;
  • торгують вроздріб б/у товарами в магазинах;
  • реалізують ювелірні прикраси або побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного або напівдорогоцінного каміння;
  • є туристичними операторами або агентствами;
  • працюють в сфері ресторанного бізнесу, кафе, бістро;
  • надають послуги в сфері готельного бізнесу;
  • продають текстиль (не стосується торгівлі на ринку), деталі та приладдя для автотранспортних засобів.

Примітно, що для ФОП-єдинників першої групи РРО в подальшому також будуть необов’язкові. Якщо ж у представників ФОП 2-4 груп в календарному році дохід перевищить 1 млн гривень, тоді застосування РРО є обов’язковим.

Скарги і компенсації

З 1 жовтня в силу вступає закон, що надає покупцям право на подачу скарги і отримання компенсації вартості придбаних товарів (послуг) в разі, якщо продавець порушив порядок проведення розрахунків. Компенсація виплачується з кишені порушника, якщо вартість послуги або товару перевищує 850 гривень. Звичайно ж, підприємці сприйняли цей закон дуже негативно, оскільки вважають, що багато споживачів захочуть на цьому нажитися, тобто отримати товар безкоштовно, без причини поскаржившись на продавця.

Е-візи

З 1 листопада іноземці зможуть оформляти електронні візи в Україну за новою, спрощеною процедурою. Можна буде більше не чекати своєї черги, а оформити візу лише за 1 день в терміновому порядку, але з подвоєння тарифної ставки. Звичайна процедура оформлення е-візи займає всього 3 дні. Також уряд прийняв рішення знизити вартість консульського збору. Раніше за оформлення разової візи потрібно було заплатити $85, зараз ставка знизилася до $20. За видачу дворазової візи доведеться викласти $30, тепер вона теж доступна до оформлення.

Авіаперельоти

З 1 жовтня українська авіакомпанія МАУ планує повернутися до транзитної моделі перевезень і додати в свій розклад польотів нові рейси, якщо парламент зніме обмеження на в’їзд іноземних громадян в Україну. У планах авіаперевізника відновлення перельотів зі столиці в Брюссель, Прагу, Лондон, Баку і Дюссельдорф.

Адаптивний карантин

Кабмін прийняв рішення продовжити адаптивний карантин до 1 листопада. Більш жорсткі обмеження будуть введені в регіонах з «зеленим» рівнем захворюваності. А це означає, що заборони будуть діяти на проведення розважальних заходів, роботу нічних клубів, діяльність організацій громадського харчування з організацією дозвілля.

Місцеві вибори

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори, втім, якщо не будуть перенесені на увазі погіршення епідеміологічної обстановки в країні. Про це ще на початку червня заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Поки підготовка йде повним ходом, але Верховна Рада повинна ще напрацювати ряд змін в нове виборче законодавство. І тільки тоді буде офіційно дано старт виборчої кампанії.

Матеріал підготувала Христина Труфанова

Залишіть коментар

Коментарі