Ексклюзив

В курсі з Maanimo: аналіз і прогноз курсу валют 21 вересня – 5 жовтня

13 Травня 2021
Aleksej Karyi Читать на русском

Кінець третього кварталу, за традицією, тягне за собою нарощування темпів ділової активності, яке виливається в підвищення курсу долара по відношенню до національної валюти. Вересень 2020-го не став винятком, через що гривня потроху продовжує девальвувати. Українські банкіри та експерти, спеціально для Maanimo, аналізують коливання курсу валют і роблять прогноз поведінки ринку на наступний тиждень.

Оксана Чепіжко, фінансовий експерт, виконавчий директор «Асоціації захисту банків», співзасновник громадської організації «Re: Старт»:

Минулого тижня Національний банк України продав на міжбанківському валютному ринку 160,50 млн доларів. При цьому центробанк не проводив інтервенцій з купівлі валюти.

Не варто забувати, що відновлення бізнес-активності в Україні зазвичай відбувається в третьому кварталі року. Компаніям потрібно приводити внутрішні баланси до нормативних показників та закриття валютних позицій. Це майже завжди призводить до збільшення попиту на валюту і зростання курсу долара до гривні.

Але при цьому позитивом для ринку стала новина про те, що уряд України і Всесвітній банк домовилися про надання кредиту в розмірі 65 млн доларів.

На сьогодні НБУ встановив офіційний курс на рівні 28,26 гривень за долар. Курс менш, ніж на 2 копійки вище в порівнянні з попереднім банківським днем. Таким чином, офіційний курс піднявся до максимуму з початку 2020 року. Вище курс в останній раз був 13 січня 2019 року – 28,27 гривень за долар.

Можна припустити, що в наступні сім днів триватиме помірне зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися близько 28,4 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 28,3-28,5 грн.

Сергій Гнєздилов, начальник департаменту з роботи на міжнародних ринках і грошового обігу АТ «АБ «РАДАБАНК»:

Курс готівкового долара весь минулий тиждень повільно піднімався, слідуючи за курсом на міжбанківському ринку, на якому попит трохи перевищував пропозицію. І навіть НБУ був змушений періодично продавати валюту з резервів, пом’якшуючи девальваційний процес.

Нерезиденти виходять з ОВДП дуже повільно, тим більше, що за курсом 28,25-28,30 грн виходити вже не так цікаво, як по 26,00 грн. Імпортери збільшили попит, тому що курс зростає щодня.

Прогноз на тиждень 28,25/28,50 грн за долар США.

Иосуб

Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі:

За минулий тиждень курс долара до гривні незначно виріс на всіх сегментах валютного ринку на 0,3-0,4%.

Так, з минулого понеділка офіційний курс долара США, встановлений НБУ, зріс з 28,17 до 28,27 грн (+ 0,3%). Попит/пропозиція долара на міжбанку, за даними компанії «УкрДілінг», за цей же час зросли з 28,23/28,25 грн до 28,31/28,33 грн (+ 0,3%). Середні курси купівлі/продажу готівкового долара в банках за тиждень виросли з 28,10/28,30 грн до 28,20/28,39 грн (+0,4%/+ 0,3%). При цьому спред між середньою продажем і середньої покупкою зберігся на рівні 0,7%.

За словами заступника глави Нацбанку Дмитра Сологуба, відновлення бізнес-активності в Україні зазвичай відбувається в третьому кварталі року. Це майже завжди призводить до збільшення попиту на валюту і зростання курсу долара до гривні. Сологуб зазначив, що з точки зору сезонних тенденцій на валютному ринку, за винятком минулого року, який вийшов трохи специфічним, в усі роки до цього девальвація відбувалася в третьому кварталі. За його словами, девальвація відбувалася іноді у вересні, іноді в серпні. І її темпи були більше, ніж ті, які ми спостерігаємо зараз. Раніше було приблизно 5% девальвації за місяць.

Цього тижня ми очікуємо незначне зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень поблизу 28,4 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 28,3/28,5 грн.

Залишіть коментар

Коментарі